О удружењу

”Удружење бораца рата од 1990. године Града Ваљева” основано је као ”Удружење учесника рата 1991 - 1992.” год. 18.04.1992. године. Исто удружење је променило назив у ”Удружење бораца рата од 1990. године општине Ваљево” 17.08.1998. године. Даном постављења новог председника УБР Брадић Љубомира, а то је 13.11.2008. године, удружење је кренуло узлазном путањом и за 2 године рада исправило многе пропусте који се нису решили у периоду до 2008. године. А то је израда спомен плоче погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима, израда спомен собе погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима, израда спомен обележја погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима. ”УБР од 1990. г. Града Ваљева” се пререгистовало по новом закону дана 28.11.2010. године, а у АПР-у уписано 04.01.2011. године са новим називом уместо назива ”општина”, промењен је назив ”Града”. Удружење сада брине и бори се у остваривању свих права бораца, породица палих бораца и ратних војних инвалида. Пример за то је иницијатива која је усвојена у скупштини Града Ваљева 2009. године, а то је брига о породицама палих бораца и ратним војним инвалидима уредбом исте скупштине у домену субвенција у комуналним услугама, струји, превозу, стипендијама за децу, бањским лечењима за РВИ, једнократним помоћима, за децу ППБ и РВИ, једнократним помоћима за ППБ и РВИ.

Сада удружење на нивоу Србије уз добре пројекте и одлуку министарства рада и социјалне политике коју је потписао министар Расим Љајић спроводи пројекат ”Психо - социјалне рехабилитације бораца, ППБ, РВИ”. Добро је што је министарство рада и социјалне политике на челу са министром Расимом Љајићем смогло снаге да донесе правлинике о финансирању удружења из 4 области, а то су: област борци, ППБ, РВИ и неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

УБР Ваљево добило је репрезентативност из Неговања традиција ослободилачких ратова Србије. У међувремену удружење прави нову узлазну путању добијањем превозног средства из донације које је неопходно за рад удружења. Даљи правци у раду су институцијална борба, јер је министарство рада и социјалне политике схватило и смогло снаге да решава проблеме борачке популације и унутрашњости Србије.

Све проблеме борачке популације решио би један добар закон о борачко - инвалидској заштити који је написан и чека улаз у скупштинску процедуру. Од тог истог закона зависи 500.000 грађана Републике Србије и ако сваки има 4 члана породице то значи да од истог закона зависи 2.000.000 грађана. То је један од праваца за које ће се залагати у даљем временском периоду УБР од 1990. г. Града Ваљева.


PopUp MP3 Player (New Window)

Facebook

youtube.com/ubr1990va

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.