Добродошли

Дали су много, а траже мало, у својој војничкој части и слави, да им се име на правди Бога, никад и нигде не заборави!

Штампа
ПДФ
03
апр

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ НОВИХ ПРОЈЕКАТА

Aутор текста Administrator.

Министарство рада и социјалне политике одобрило је три нова пројекта Удружењу бораца рата од 1990.године Града Ваљева и то: пројекат психо-социјалне рехабилитације бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица палих бораца, Др. Предраг Цанић-Традиције 3 и Др. Предраг Цанић-Традиције 4 као и пројекат неговања традиција Ослободилачких ратова Србије назван Лазар-Традиције 5.

Обавештавамо све заинтересоване чланове да се јаве у Удружење бораца рата од 1990.године Града Ваљева како би исти били укључени у пројекте Традиције 3 и Традиције 4.

Штампа
ПДФ
06
феб

Спомен филм

Aутор текста Administrator.

Дана 24.01.2012.године у Великој сали Града Ваљева уз присуство бораца, војних инвалида и породица палих бораца извршена је презентација, приказивање и подела Спомен филма који је део пројекта Др. Предраг Цанић-Традиције 1 добијен од стране Министарства рада и социјалне политике.

Организацију и израду Спомен филма урадила је према потписаном предуговору и уговору Медиасет Маркетингагенција, а према достављеном материјалу од Удружења бораца рата од 1990.године Града Ваљева. Израда Спомен филма о погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима у ратовима од 1990.године је дала невероватне резултате и позитивне критике, а што су објавила многа средства јавног информисања.

Са оваквим Спомен филмом дошли смо до неизбрисивог трага о изгубљеним младим животима датим за свој народ и Државу Србију. Они који су своје животе дали и који су споменути у овом Спомен филму надамо се отићиће у вечност као часни људи пуни љубави према својим најближима и према својој Отаџбини. Ми их памтимо као такве, са таквим осећањем на њих можемо поштовати себе и идеје за које су они положили своје животе за Отаџбину своју, за њену слободу, за одбрану ,,себе од других"-Епископ Ваљевски Милутин у Благослову лета Господњег 2011. Оваква жртва је оличење највећег јунаштва поготову у тешким временима када те нападну јачи и надмоћнији и управо њихово давање живота је гајење Српске историје и традиција. Поседовање права на истину о погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима је настојање нашег друштва и добар показатељ Удружењу бораца рата од 1990.године Града Ваљева да је то најмоћнији вид ресурса истине и неговање традиција Ослободилачких ратова Србије и добар показатељ да Светска јавност коначно схвати да Србија није геноцидан народ, већ да сазна праву истину о младим жртвама ратова од 1990.године која је дала Држава Србија. Овај Спомен филм неће бити посматрач, неће бити испитивач, неће бити процењивач, већ ће бити једна велика арена надметања истине о младим погинулим херојима који ће открити вео тајне које је Србија дала у ратовима од 1990.године  а посебан допринос даће у психо-социјалној рехабилитацији, едукацији и неговању традиција Ослободилачких ратова Србије како породица палих бораца, тако бораца, ратних војних инвалида и свих грађана Републике Србије. Народ Ваљевског краја је изнедрио многе јунаке Српске историје и у његовом менталитету постоји један окидач који се зове отпор, а он је кроз историју био веома значајан, јер је и садашњим и будућим генерацијама показао одлучну спремност патриотски расположеног народа да брани свој народ и своју земљу, а ми имамо велику моралну обавезу кроз понуђене и поверене  пројекте од стране Министарства рада и социјалне политике да гајимо традиције на такву изгубљену младост, јунаке и да гајимо традиције Ослободилачких ратова Србије. Таквим пројектима вео мистерије, таме и скривања о погибији младих јунака-бораца стављамо Планети Земљи да суди и донесе одлуку ко је био жртва у ратовима од 1990.године.

На подручју Града Ваљева сада живи 63 породице погинулих бораца и 10 породица умрлих ратних војних инвалида. Младе генерације данас и убудуће могу доста да науче од ратника који су дали беспоштедно свој живот и уткали га у нашу историју и на  тај начин показали да имају надљудску снагу, истрајавање, непристајање на зло, на неслободу и неправду. Држава Србија на овим географским просторима је раскрсница великих Светских путева између Европског севера и југа, између Европе и Азије и нажалост увек ће Држава Србија бити на путу освајачких амбиција једне или друге врсте. Надамо се да никада у нашој будућој историји, а што овај Спомен филм младим генерацијама грађанима целог света треба да поручи да Србија и Српски народ никада неће клечати да би зло умилостивило, јер ако би се клечало то би био дефинитиван крај онога, што је Српски народ до сада обележавао и на тај начин би био лишен основних моралних вредности, херојства, јунаштва, слободе, правде, људске солидарности и достојанства, а многе књиге које негују традиције Ослободилачких ратова Србије су то лепо описале, а овај Спомен филм ће дати још већи допринос на пуној истини и на неговању традиција Ослободилачких ратова Србије о ратницима, жртвама и младим животима који су часно бранили свој народ и своју Земљу Србију. Овај Спомен филм ће ући дубоко у историју Српског народа и са нашим погинулих другова и умрлих ратних војних инвалида скинуће се вео тајне живота и смрти, храбрости и оданости, патриотизма и љубави, жртве и овоземаљског живота и као такав зачеће ново поглавље ка пуној истини, а посебно на неговању традиција Ослободилачких ратова Србије и да Српски народ никада у својој историји није био освајачки и геноцидан народ.

Ове речи изговорио је пре приказивања Спомен филма Председник, одговорно лице и руководилац пројекта Брадић Љубомир.

На истој презентацији, приказивању и подели Спомен филма велики допринос је дао Културно Историјски Центар Српска Круна из Крагујевца, Генерални Секретар Мирјана Т. Раденковић, Баритон Александар Јанковић Камерман Ненад Кореничић и Првак Европе у гуслама млада дама Бојана Пековић.

Спомен филм ће бити ускоро стављен на сајт Удружења бораца рата од 1990.године

Председник,

одговорно лице и руководилац

пројекта Традиције 1

Брадић Љубомир

Штампа
ПДФ
06
феб

Позив за даљу едукацију путем стручног предавања

Aутор текста Administrator.

Позивамо све борце, војне инвалиде, породице палих бораца и цивилне инвалиде рата чланове Удружења бораца рата од 1990.године Града Ваљева да дана 08.02.2012.године у 12:00 часова у великој сали Града Ваљева присуствују стручном предавању од стране лекара специјалиста и то кардиолога-интернисте и неуро-психијатра на тему болести које настају као последице трауме рата.

Исто предавање се одвија у склопу добијеног пројекта од стране Министарства рада и социјалне политике а то је психо-социјална рехабилитација бораца, војних инвалида, породица палих бораца и цивилних инвалида рата и исти пројекат је пројекат Др. Предраг Цанић-наставак или Традиције 2.

Председник,

одговорно лице и руководилац

пројекта Традиције 2

Брадић Љубомир

Штампа
ПДФ
30
авг

Рад на новим пројектима

Aутор текста Administrator.

Пројекат ,,Др. Предраг Цанић''-Традиције 1 добијен од стране Министарства рада и социјалне политике се развија у правцу израде Спомен књиге погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима у ратовима од 1990.године. Тренутно је урађено идејно решење Спомен књиге и оно се налази у Удружењу бораца како би чланови Удружења бораца могли да дају своје примедбе и сугестије. После идејног решења радиће се идејно решење корица Спомен књиге.

Позивамо све заинтересоване да погледају идејно решење Спомен књиге и да дају своје сугестије и примедбе ако их има како би могли да размотримо да ли су исте на месту и да исте исправимо.

Пројекат ,,Др. Предраг Цанић-наставак''-Традиције 2 добијен од стране Министарства рада и социјалне политике се развија у правцу даље едукације бораца, војних инвалида, породица палих бораца и цивилних инвалида рата у виду прегледа и даље рехабилитације која ће се спроводити у бањским лечилиштима и до сада је у ову врсту рехабилитације укључено 30 лица. Настављамо са рехабилитацијом у виду лечења и бањске рехабилитације и то за лица која су добила препоруку од Поликлинике Диа Лаб где су и вршени и врше се и даље прегледи и едукација.

Захваљујући добрим пројектима које финансира Минстарство рада и социјалне политике а спроводи Удружење бораца рата од 1990.године Града Ваљева и руководилац пројекта Председник Брадић Љубомир може се слободно закључити да су исти пројекти пун погодак за чланове Удружења бораца јер на овакав начин нико до сада није водио бригу о овој категорији лица а посебно није вођена брига о неговању Традиција Ослободилачких ратова Србије-нашим погинулим друговима и умрлим ратним војним инвалидима да не оду у заборав.

Један од великих успеха ових пројеката је гостовање на ТВ-е Љиг-у где је породица погинулог војника гледала исту емисију и после те емисије се јавила Удружењу бораца са једним јединим захтевом да их неко коначно призна као породицу и да слику њиховог погинулог сина кога је убио Албански терориста постави у Спомен собу Удружења бораца. Председник Брадић им је објаснио  прегледавши комплетну документацију да они морају стећи статус породице палог борца подношењем захтева Општини Љиг што је иста породица и урадила. Невероватно је лош однос појединих структура да исту породицу која је дала младо дете за Србију пуних 17  година нико није обавестио да на то право имају по Закону. Породица Митровић из Љига је сада остварила то право и извршила свој најтежи и болнији борбени задатак у животу да њиховог младог сина Дејана Митровића који је зверски убијен призна ова наша Држава. Неко за ово јесте крив и зато и постоје овако добри пројекти да се исправе многобројне неправде. Дејан Митровић полако улази у историју Српског народа где му је и место и сада можете видети на нашем сајту истог тог младог хероја у Спомен књизи у мају месецу под језичком Традиције. Невероватна је још једна појава на самом Спомен обележју испод презимена које почиње са словом М остала су још четири места и да ли постоји нека сила да Дејан Митровић уђе са својим презименом и именом баш где је требао да буде у тренутку израде Спомен обележја.

После свих догађаја око комплетног вођења Удружења и саме израде Спомен плоче, Спомен собе, Спомен обележја и Спомен књиге могу са сигурношћу да кажем да све што се дешавало за време те израде да нас је нешто водило ка исправљању силних неправди и то што нас је водило давало нам је превелику снагу и жељу ка успеху и циљу о коме смо само могли да сањамо.

И овај пут желим да се захвалим Министарству рада и социјалне политике јер са сигурношћу могу да кажем да је овај подухват око Митровић Дејана раван изради Спомен собе, Спомен књиге и Спомен обележја и да ћу га памтити ја лично као руководилац пројекта као један од највећих остварених циљева.

Уједно желим и то да кажем да са овако добрим пројектима исти пројекти морају дати добре резултате који се памте цео живот, па зато и стоји она реченица коју је изговорио препаметан ум:,,ДА СЕ НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИ"

Штампа
ПДФ
05
јул

ОТВАРАЊЕ СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА У ВАЉЕВУ-ВИДОВДАН 2011

Aутор текста Administrator.

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА УДРУЖЕЊА БОРАЦА РАТА ОД 1990.ГОДИНЕ ГРАДА ВАЉЕВА БРАДИЋ ЉУБОМИРА

 

Шта рећи после 20. године погобије наших младих дугова, наших народних хероја Републике Србије и Града Ваљева...

Тачку на исправљање овако тешке и болне неправде само може да да Епископ Ваљевски Господин Милутин и због тог чина ја му се лично захваљујем као Председник Удружења у име свих грађана Града Ваљева и Републике Србије. И зато поручујем када је Српском народу било најпотребније увек је Православна Српска Црква била уз њега, а то историја говори. Зато поручујем свима држимо се наше Православне Српске цркве и нашег Епископа Господина Милутина, која нас никада није издала и никада нас неће издати.

Зарад истине мора све да се зна-иницијативу за подизање Спомен обележја са својих 12 захтева дао је и штрајкачки одбор ратних војних резервиста Ваљева 2007.године и то: Милановић Никола, Дамњановић Томислав, Јосиповић Саша, Арсеновић Вукашин, Милићевић Драган, Настић Миле, Петровић Остоја, Антонијевић Радивоје, Матић Милисав, Петровић Божидар и ја Брадић Љубомир. Доласком новог руководства и постављањем мене за Председника Удружења бораца рата од 1990.године Града Ваљева 2008.године за ту иницијативу смо наставили да се боримо уз подршку комплетног руководства Удружења бораца како Извршног одбора тако и Скупштине Удружења и чланова самог Удружења бораца.

Тешка је била ова борба, гора од сваког борбеног задатка. Радило се по киши, снегу до касно у ноћ, били смо мокри, уморни, гладни. Све ме то подсећало на дане рата и на време и услове у којима су наши храбри хероји дали свој млади живот за Српски народ.

Ја не желим ништа више да кажем јер све се зна, желим да се посебно захвалим Епископу Ваљевском Господину Милутину, академском вајару Немањи Радојичићу на идејном решењу и самој изради Спомен обележја и прихватање наших предлога у току израде, Господину Милићу Петровићу Председнику Субнора, Господину Јовану Лукићу Председнику Скупштине Удружења бораца јер са мојим гласном у комисији прегласали смо остале чланове и изабрали смо и место и Спомен обележје које су заслужили наши погинули другови и умрли ратни војни инвалиди. И тај моменат је победа а она се десила данас. Захваљујем се и Скупштини Града Ваљева на одлуци да се уради Спомен обележје и Удружењу Победа Ваљево Господину Крстићу и Господину Гвозденовићу који су нашу иницијативу предложили као одборници у дневни ред Скупштине.

Захвалио бих се и Министарству рада и социјалне политике и Министру Расиму Љајићу на пруженој подршци у правилном раду Удружења бораца рата од 1990.године Града Ваљева и финансирању Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова и спровођење пројектних активности а што је и дало досадашње резултате у раду.

Тешко је данас причати али моја лична жеља о којој сам само могао да сањам и мој задатак је данашњим чином освећења Спомен обележја од стране Епископа Ваљевског Господина Милутина испуњена.

Нека је вечна слава нашим погинулим друговима и умрлим ратним војним инвалидима, а њиховим породицама поручујем да ћемо неговати традиције на наше погинуле другове и умрле ратне војне инвалиде, да никада не оду у заборав, јер давањем својих младих живота за земљу Србију је најмање што су заслужили, а то је управо ово што сада чинимо и за њих и за вас као чланове породица палих бораца и умрлих ратних војних инвалида, наших ратних другова.

Слава им!

Штампа
ПДФ
27
мај

Спомен обележје у Ваљеву има своју симболику

Aутор текста Administrator.

Споменик палим борцима у оружаним акцијама после 17.августа 1990.године подигнут у Ваљеву иницијативом Председника Брадић Љубомира и чланова Удружења тадашњег штрајкачког одбора рад вајара Немање Радојичића из Ваљева. Спомен обележје има своју симболику коју је истакнути млади академски вајар преточио из наших жеља у стварност баш онако како су заслужили наши погинули другови и умрли ратни војни инвалиди наши хероји. Објашњење младог академског вајара Немање Радојичића у вези Спомен обележја које је исти вајар урадио је следеће:

Основну скуптуларне форме чини Православни крст са тролистима а имена шесдесет једног погинулог борца и десет умрлих ратних војних инвалида исписана су на северној и јужној страни Спомен обележја симболично окренута ка Косову и Храму Светог Саве као симбол вечне страже.

Степенасто увлачење форме на источној и западној страни чини сведену форму људске ране која је отворена и која никада неће зацелити, а која све нас спаја са њима и све нас са Господом Исусом Христом.

Постамент Споменика је сведен и на њему исписан:

Палим борцима

у оружаним акцијама

после 17.августа 1990.

захвална отаџбина

ЗЕМЉА НАШИХ И ЊИХОВИХ ОТАЦА

Бела боја самог Споменика носи симболику младости а крст Православља који се протеже целом висином Спомен обележја и спаја леву и десну половину са написаним именима погинулих бораца и умрлих ратних војних инвалида духовно ствара јединство целокупне скуптуларне форме Спомен обележја.

Академски вајар

Немања Радојичић


PopUp MP3 Player (New Window)

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ

ДАЛИ СУ ОНО НАЈВРЕДНИЈЕ
ШТО ГОСПОД ЧОВЕКУ ДАРИВАТ' МОЖЕ,
И РЕД ЈЕ ДА СЕ СРБИ БАР ЈЕДНОМ
НА ЖРТВИ ОВИХ ЈУНАКА СЛОЖЕ

ЗАЋУТИ СРБИНЕ У ОВОЈ СОБИ
И СКИНИ КАПУ ПРЕД СВОЈИМ РОДОМ,
ОНИ СУ МЛАДЕ ЖИВОТЕ ДАЛИ
ВОЂЕНИ ЧАШЋУ, СРПСТВОМ И СЛОБОДОМ!

ДАЛИ СУ МНОГО, А ТРАЖЕ МАЛО,
У СВОЈОЈ ВОЈНИЧКОЈ ЧАСТИ И СЛАВИ,
ДА ИМ СЕ ИМЕ НА ПРАВДИ БОГА
НИКАД И НИГДЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Љубомир Пјевчевић

Спомен соба на новој локацији

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Споменик

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

СПОМЕН - КЊИГА

Формат је ПДФ, а уколико немате програм који покреће ову врсту фајлова, можете га бесплатно преузети са ОВОГ ЛИНКА.

ПРОМОЦИЈА ЗАВРШЕНЕ СПОМЕН - КЊИГЕ

СПОМЕН ФИЛМ

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ГОРАНА СЕЛАКОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА АЛЕКСАНДРА ВЕСИЋА

СЕЋАЊЕ НА УМРЛОГ РАТНОГ ВОЈНОГ ИНВАЛИДА - БОРЦА ЖЕЉКА ПЕТРОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА МИЛАНА ДАМЊАНОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ДЕЈАНА МИТРОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ПРЕДРАГА РАКОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ЗОРАНА МИЛОШЕВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА РАДОМИРА ГАВРИЛОВИЋА

ПОТВРЂЕНА ПРЕСУДА!Facebook

youtube.com/ubr1990va

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.