Добродошли

Дали су много, а траже мало, у својој војничкој части и слави, да им се име на правди Бога, никад и нигде не заборави!

Штампа
ПДФ
16
дец

15.12.2016.године ПРЕНОС ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА ДИМИТРИЈА ТУЦОВИЋА

Aутор текста Administrator.

Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије је позвало Удружење бораца рата од 1990.године Града Ваљева на челу са председником Брадић Љубомир да присуствују преносу посмртних остатака Димитрија Туцовића у Алеју великана на Новом гробљу у Београду дана 15.12.2016.године.

Удружење бораца рата од 1990.године Града Ваљева се одазвало истом позиву и присуствовало истој манифестацији која је одржана уз присуство Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Господина Александра Вулина који је одржао историјски говор и Државног секретара Господина Драгана Поповића, представника удружења бораца, представника Српске Православне цркве, представника војске и полиције као и других организација и представника државних институција и грађана Републике Србије.

Посмртни остаци Димитрија Туцовића сахрањени су у Алеји великана уз све државне, војне и црквене почасти!

 

 

текст објавили:

радник Убр

Томић Радмила

и

председник,

Брадић Љубомир

Штампа
ПДФ
16
дец

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ ОДРЖАНЕ СКУПШТИНУ УБР

Aутор текста Administrator.

 

Дана 23.11.2016.године у великој сали Града Ваљева Удружење бораца рата од 1990.године Града Ваљева одржало је пред препуном салом Градске управе редовну и изборну Скупштину удружења, а по завршетку истих седница члановима и делегатима Удружења обратио се адвокат Дејан Суботић из Ваљева који је образложио право на суђење у разумном року и адвокат Срђан Алексић из Ниша који је заступао резервисте у Стразбуру поводом тужбе за ратне дневнице, а који је образложио нова суђења која се одвијају у Србији, а по препоруци Међународног суда то је дискриминација резервиста који нису примили социјалну помоћ као борци Топличког округа, а све у виду исплате ратних дневница.

На редовној Скупштини у првој тачки дневног реда једногласно је усвојен извештај о раду у 2015.години, извештај о раду у 2016.години и план рада у 2017.години и у другој тачки дневног реда извештај о материјално-финансијском пословању у 2015.години којег је образложио по функцији Брадић Љубомир.

На изборној Скупштини изабрани су сви органи Удружења и то председник Скупштине удружења, извршни одбор, надзорни одбор, верификациони одбор и овлашћено лице за заступање и представљање удружења на период од 4 године.

За председника Скупштине удружења изабран је Јован Лукић, ратни војни инвалид.

За председника надзорног одбора изабран је Милош Обрадовић, ратни војни инвалид.

За председника верификационог одбора изабран је Верољуб Ристивојевић, борац.

За секретара извршног одбора изабран је Радисав Селаковић, породица палог борца.

За председника, Убр и овлашћено лице за заступање и представљање Удружења изабран је Љубомир Брадић, борац, ратни војни инвалид.

Главни циљеви Удружења је доношење борачко-инвалидског Закона, а који треба да буде донешен у марту месецу 2017.године, неговање традиција на погинуле хероје и умрле ратне војне инвалиде-неговање традиција ослободилачких ратова Србије, наплата ратних дневница и доказ повреде суђења у разумном року и дискриминације, посебно неговање добре сарадње са свим институцијама, а посебно Српском Православном Црквом и Епископом ваљевским господином Милутином, неговање одличне сарадње са Локалном самоуправом и ресорним Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, побољшање положаја бораца, ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата, породица палих бораца и свих наших чланова.

Адвокат Срђан Алексић из Ниша се обратио великом броју чланова Удружења поводом тужби за дискриминацију, а све у вези исплате социјалне помоћи то јест ратних дневница и показао пресуде које су донели поједини судови у Србији.

Било је доста питања од стране чланова Удружења да ли утврђивање исте дискриминације доноси директну наплату потраживања-ратних дневница, колики су трошкови тужиоца, ко плаћа трошкове адвоката, када ће бити исплаћене ратне дневнице а по истој тужби итд.

Код великог броја бораца, а по објашњењу председника Брадић Љубомира, став је да тужи неколицина људи (до 10 бораца) који су социјални случајеви то јест примају социјалну помоћ, а да остали чекају расплет ситуације у осталим градовима јер доста је Ваљево извело штрајкова, тужило, судило се, преговарало док су други седели кући и чекали да то право-ратне дневнице Ваљевски борци остваре.

Пратићемо добро развој ситуације јер како је адвокат Алексић објаснио држава мора да седне да се договори са резервистима или ће поново упутити притужбу Међународном суду, а по препоруци истог јер после добијених тужби за дискриминацију он сматра да је држава дужна да седне да се договори са резервистима.

Такође, поједини борци су мишљења, а по претходном појашњењу председника Брадића, да не треба претрпавати судове кад већ то није урађено у претходном поступку суђења како не би ометали рад истих институција, а самим тим и наших грађана који траже правду на суду. Са таквим ставом се сложио и адвокат Срђан Алексић.

У истом образложењу Брадић је истакао да ће све проблеме борачке популације решити доношење новог Закона о борачко-инвалидској заштити или Закона о борцу.

Ја лично, као председник Удружења бораца, сам презадовољан оволиком одзиву чланова удружења што је знак да је Удружење бораца добро радило и да чланови имају велико поверење у исти рад и борбу за наша неостварена права.

Објавили:

радник Убр

Томић Радмила

и

председник,

Брадић Љубомир

 

Штампа
ПДФ
10
нов

САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ

Aутор текста Administrator.

Дана 09.11.2016.године представници Удружења бораца рата од 1990.године Града Ваљева примљени су на састанак код Државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драгана Поповића.

Тема разговора су борачка питања и права.

Са постигнутим разговором делегација Удружења бораца је задовољна, а о свему ћемо обавестити јавност.

По завршеном састанку делегација Удружења бораца је присуствовала меморијалном концерту поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма.

 

 

Објавили:

радник Убр Томић Радмила

И

Председник,

Брадић Љубомир

Штампа
ПДФ
10
нов

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СКУПШТИНУ УБР

Aутор текста Administrator.

 

Седница Скупштине Удружења бораца ће бити одржана у великој сали Скупштине Града Ваљева у Ваљеву дана

23.11.2016.године са почетком у 16:00 часова са усвојеним следећим предложеним дневним редом:

-за редовну Скупштину:

1.Извештај о раду у 2015.години, извештај о раду у 2016.години и план рада за 2017.годину

2.Извештај о материјално-финансијском пословању за 2015.годину

-за изборну Скупштину:

1.Кадровска питања-избор органа Удружења бораца рата од 1990.године Града Ваљева


У раду и одлучивању могу да учествују само чланови Удружења.


Објавили:

радник Убр Томић Радмила

и

Председник,

Брадић Љубомир

 

Штампа
ПДФ
13
сеп

ЗАКОН И РАТНЕ ДНЕВНИЦЕ, ДА ИЛИ НЕ???

Aутор текста Administrator.

Борци и то још увек непризнати од своје државе Србије су ,,најсиромашнија и најпрогоњенија" категорија грађана и грађани којима се газе сва људска права загарантована Уставом Републике Србије и Мађународном конвенцијом о људским правима и основним слободама.

Многи се и данас вуку по тужилаштвима и прекршајним судовима где су им писане лажне прекршајне и кривичне пријаве за демократски штрајк који су одржани за борачка права широм Србије, а прогоне се и што смеју нешто да кажу на ову тему и то је уходани вишегодишњи прогон још од 2000 и неке???

Када се рат заврши тада креће хајка на борце и одузима им се оружје легално добијено, прогоне се преко судова и тужилаштва, нема посла за већину бораца зато што су вероватно били учесници рата, а нема ни здравствене књижице или оверене здравствене књижице да се лече, следи легано умирање од свих болести, а посебно од канцерогених обољења....., а о поштовању нема баш никакве приче, сем малог трачка светлости од ресорног Министарства?

Протеже се флоскула појединих рехабилитованих дезертера и појединих тајкуна и тајкунчића да смо ми ратовали по селима и у кафанама, како би они са себе скинули срамоту што се нису борили за свој народ и државу Срвију и бежали од позива и ратишта???

,,Татиним и маминим синовима", судијама, рођацима, сестрама, браћи и тд. се исплаћују ратне дневнице преко судова, а провуче се неко и од ,,сиротиње", а остала ,,сиротиња" поштени и часни борци не могу то да остваре и данас се исплаћују ратне дневнице или већ шта али ,,сиротиња" када тужи судови кажу да је застарело и ми ћутимо и трпимо и нико да каже или покрене питање нашег даљег статуса сем ..... ко зна кога и када???

Тачно је да је министар Александар Вулин покренуо многа питања из области права бораца и многа се остварују преко пројеката и добром вољом ресорног борачког министарства и поштовања, али ако држава нема урађен Закон о борцима и поштовање онда они и не могу имати нека велика за њих, а мала за државу, само права и право на поштовање и лечење и не могу сви добити пројекте и шансу да сви будемо исти у једној држави бар по питању права и поштовања. Ту Министарство за борачка питања нема кривицу и чини све али некоме у овој нашој држави не одговара да Закон уђе у Скупштинску процедуру и да се исти коначно усвоји. Министарство за борачка питања је одавно довршило предлог нацрта Закона са нашим сугестијама иако поједини наши другови кажу да је нацрт Закона о коме смо ми четири пута расправљали измењен, али то не можемо видети док нацрт Закона не угледа светлост уласка у Скупштинску процедуру и ми не верујемо у помисао преправљања нацрта Закона о борцу или борачко-инвалидској заштити или већ како ће се звати .....???

Посебан пример да сви нисмо исти и да сви немамо иста права је то да су два брата ратовала у истом рову и један је преко суда остварио право на ратне дневнице, а други је одбијен само зато што је застарило јер нико не сме да се меша у слободно судијско уверење и независан рад Судова???

Није нама борцима стало до ратних дневница али нас вређа као људе да неко нешто може и има право да добије у држави Србији, а други борац и грађанин нема само зато што није можда ,,мамин и татин син", судија, рођак, сестра, брат или шта већ???

А ми смо тражили од државе да провери све пресуде донесене поводом тужбе за ратне дневнице код свих судова али од тога ништа, а нити ће бити када ..., а када нема ништа онда и ми остали хоћемо правду и слободно судијско уверење у нашу корист???

Ово је сурова истина која мора да покрене комплетну јавност и наше политичаре да се упусте у решавање наших малих али нагомиланих проблема и подрже ресорно Министарство за борачка питања у доношењу Закона о борцу који би решио наш статус али не Закон који ће се донети само ради доношења већ Закон који ће се донети са којим се дискриминисани борци коначно имати бар нека права, поштовање, право и могућност да се лече и право да буду признати, награђени и уважени, али не на штету ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата, мирнодопских ратних инвалида и породица палих бораца!!!

Ово смо описали најкраће, а романи и докази постоје за све и никога не нападамо, политички не делујемо, а посебно ресорно Министарство не фаворизујемо!

Ово је шанса да се каже само истина и вероватно део истине јер свих 17(1999) или 21(1995) годину не може да се каже тако баш лако, питаће се многи зашто па зато што полако губимо наду бар за правом на лечење и поштовање без дочека у Београду јер је време прошло али уз наду да ће нићи Спомен обележје у сред Београда исписано са златним словима именима наших погинулих другова хероја који ће да покаже целом свету да смо ми мирољубив народ пун поноса који само хоће да да немилосрдно свој живот за свој народ и државу Србију када смо нападнути и када нам је нападнута Држава у којој живимо!

Живела Србија!


објавили:

Радник Убр,

Радмила Томић


Председник,

Брадић Љубомир

 

Штампа
ПДФ
12
сеп

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧЛАНОВЕ УДРУЖЕЊА

Aутор текста Administrator.

Спортистима пензије и награде за труд и зној,а борцима за ране,болест и крв шта?

Многа Удружења бораца широм Србије су се огласила поводом додељивања новчаних награда нашим Олимпијцима.

Тачно је да су наши спортисти на овом такмичењу заједно и равноправно учествовали са осталим спортистима широм света али и са спортистима шиптарским сепаратистима који су посебно представљали део наше територије.противно Уставу Републике Србије.

Нашим Олимпијцима који су се спремали и одрицали од дела живота да би остварили макар једну од медаља треба се захвалити и они су понос Србије, али треба рећи и то које бенефите добијанју уколико постану понос Србије а то је да од своје 40 године остварују пензију, за бронзану медаљу добијају награду од око 118.000,00 динара, а за златну медаљу износ од око 160.000,00 динара.

Тако и треба да ради уређена држава, али намеће се питање шта је са борцима који су остављали на ратиштима, зној, страх,панику, крв, део тела,храброст,патриотизам, гледали погибије својих ратних другова хероја, на првој борбеној линији, пуцали на авионе из оружија које су Партизани осатвили још од 1950 године, правили тенкове од картона не би ли само одвратили Нато агресора да не бомбардује ову нашу земљу и наш вољени народ и колико још тога........???

Да ли је неко израчунао колико година ,,такмичења,,- борби и рата су имали сви они који су се часно одазвали држави Србији почев од 1990.године па све до 1999.године – ,,Отаџбина зове“???

Разлика је била велика јер ми нисмо имали хотеле са звездицама.путовања у првој класи, фирмиране патике, тренерке и јакне, у нашој души није било жара и жеље за животом и није било смеха на забринутом лицу већ је био паника,страх,туга,ране и плач.........???

Ми нисмо певали песме,како то рекоше ветерани – борци Србије, већ смо се молили Богу и крстили за спасење свих нас и за спасење нашег народа и наше државе и за још један дан живота, дуже!

Сваки од нас је био спреман да на себе дигне руку како не би упао у руке хрвата - усташа, муслимана - муџахедина и шиптара сепаратиста који су учествовали у ратовима 1990.године до 1999.године који су на најгори могући свирепи начин вршили геноцид над нашем недужном народу, нашим друговима заробљеницима који нису успели да дигну руку на себе, мучећи их вађењем органа, драњем коже, везивањем жицом,паљењем на ражњу и постепеним убијањем на најсвирепији могући начин, а неки наши хероји нису нађени ни до данашњег дана и њихова тела-зашто ћутите????

Свако нормалан мора поставити питање како су то ветерани - борци у другим балканским државама поштовани и питају се за све а код нас у Србији ,,бачени на сметиште историје“ па се нормално и намеће питање за кога смо се ми борили и за нас је мисаона именица и пензија и све бенефити иако смо се и ми борили за нашу земљу и наш народ и из сваке борбе извукли максимум са којим треба да се поноси и наш народ и наша једина држава Србија.

Нас нису чекали у Београду и нису нам приредили дочек чак напротив све ове године мислимо да нас се стиде и беже од нас као да болујемо од најтеже неизлечиве заразне болести???

Тачно је и то да по први пут Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања позива представнике удружења бораца да присуствује обележавању Традиција ослободилачких ратова Србије али увек мало померене у страну?????

Нисмо ми криви што су поједини политичари у то врме за зеленим столом вршили ,,препродају“ онога што смо ми одбранили и онога што смо имали у рукама???

Питамо све у држави Србији када ћемо добити шансу да добијемо здравствену и борачку легитимацију и да се лечимо и да имамо статус борца, када ће заживети закон у борачко инвалидској заштити који је прошао четири расправе и урађен од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ово није питање за Министра Александра Вулина ово је питање за председницу Скупштине Мају Гојковић, када ће закон ући у Скупштинску процедуру???

Питање за Председника републике Србије господина Томислава Николића када ће наши хероји који су дали живот бранећи своју отаџбину постати хероји и када ће њихова златна имена бити уписана златним словима на Спомен обележју и поносно стајати у Београду да пркосе целом свету а ми да се поносимо са њима, нашим херојима јер државу Србију увек ће имати неко да брани, агресора да одврати, а младима да да пример како се брани и воли свој народ и једина наша држава Србија!!!!

Много тога јесте покренуо министар Александар Вулин и ресорно министарство али излгеда да то неко ,,кочи“ у држави Србији а ми хоћемо само да добијемо статус борца, да имамо здравствену легитимацију да се лечимо и да равноправно будемо цењени са осталим грађанима Републике Србије који имају осмех на лицу, проливају зној и моле се Богу!?!?

Ми борци – ветерани сносимо добар део одговорности јер нисмо сложни у нашим захтевима, сви хоће да буду председници и вође а и неко упорно ради на разбијању борачке популације поделом и уласком у политичке странке, а што је погубно када су наша права у питању бар ту морамо бити сложни и јединствени а наше деловање за наша права обавезно мора да буде без мешања политике у наше редове!!!

Можда зато и пролазимо голготу оваког непоштовања???

Немамо ми ништа против спортиста али хоћемо само да будемо исти или бар ту негде по поштовању као они јер и ми смо се за нешто борили и ми смо проливали труд, зној и само не смех већ страх, а све за нашу Србију и наш народ!

Живела Србија,живели наши Олимпијци, живели борци – ветерани, живео наш народ!

 

Објавио:

Председник,

Брадић Љубомир

 


PopUp MP3 Player (New Window)

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ

ДАЛИ СУ ОНО НАЈВРЕДНИЈЕ
ШТО ГОСПОД ЧОВЕКУ ДАРИВАТ' МОЖЕ,
И РЕД ЈЕ ДА СЕ СРБИ БАР ЈЕДНОМ
НА ЖРТВИ ОВИХ ЈУНАКА СЛОЖЕ

ЗАЋУТИ СРБИНЕ У ОВОЈ СОБИ
И СКИНИ КАПУ ПРЕД СВОЈИМ РОДОМ,
ОНИ СУ МЛАДЕ ЖИВОТЕ ДАЛИ
ВОЂЕНИ ЧАШЋУ, СРПСТВОМ И СЛОБОДОМ!

ДАЛИ СУ МНОГО, А ТРАЖЕ МАЛО,
У СВОЈОЈ ВОЈНИЧКОЈ ЧАСТИ И СЛАВИ,
ДА ИМ СЕ ИМЕ НА ПРАВДИ БОГА
НИКАД И НИГДЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Љубомир Пјевчевић

Спомен соба на новој локацији

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Споменик

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

СПОМЕН - КЊИГА

Формат је ПДФ, а уколико немате програм који покреће ову врсту фајлова, можете га бесплатно преузети са ОВОГ ЛИНКА.

ПРОМОЦИЈА ЗАВРШЕНЕ СПОМЕН - КЊИГЕ

СПОМЕН ФИЛМ

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ГОРАНА СЕЛАКОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА АЛЕКСАНДРА ВЕСИЋА

СЕЋАЊЕ НА УМРЛОГ РАТНОГ ВОЈНОГ ИНВАЛИДА - БОРЦА ЖЕЉКА ПЕТРОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА МИЛАНА ДАМЊАНОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ДЕЈАНА МИТРОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ПРЕДРАГА РАКОВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА ЗОРАНА МИЛОШЕВИЋА

СЕЋАЊЕ НА ПАЛОГ БОРЦА РАДОМИРА ГАВРИЛОВИЋА

ПОТВРЂЕНА ПРЕСУДА!Facebook

youtube.com/ubr1990va

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.